Du drömfagra Säfsen

Välkommen till min hemsida som handlar om Fredriksberg, Säfsnäs.

Brandkåren Fredriksberg

 

SÄFSNÄS BRANDKÅR, 1940-talet

Ett vackert och inramat fotografi, från min farfar August, som visar brandbilen vid den gamla brandstationen i Annefors.

 

 

"Eldsvåda Skarpa" skrev min farfarsfar Carl Stjernquist i sina anteckningar den 5 juni 1932.

Den 8 juni 1932 skrev Falu Länstidning så här om branden:

"Eldsvåda i Säfsnäs. Eld utbröt vid 1-tiden på söndagens middag i en tjänstemannavilla, belägen i närheten av skolan i Fredriksberg. Villan beboddes av tvenne familjer, kassör Westlin och ingeniör Bergman.

Elden, som börjat i den förstnämndes våning, spred sig med stor fart, varför intet av familjen Westlins tillhörigheter kunde räddas.

Så fort brandkåren kom till platsen fick den istället inrikta sig på den del av huset, där ingeniör Bergman bodde. Större delen av familjens egendom räddades undan lågorna. Huset nedbrann dock nästan till grunden. Hur elden uppkommit är obekant, men man gissar på kortslutning. Det brunna var försäkrat."

(Falu Länstidning 1932-06-08)

 

 

 

Falu Länstidning 1935-04-26.

 

 

 

Dalpilen 1915-03-23.

Brandfogde forstmästare Fridolf Norberg (1884-1947).

Brandfogdens suppleant byggmästare Carl Stjernquist (1872-1944), min farfarsfar.

 

 

Dalarne 1885-06-19:

Säfsnäs. Under den starka stormen i torsdags antändes genom gnistor från smedjan taket på kolhuset i Fredriksberg.

Som det lyckligtvis skedde på dagen, kunde hastiga och kraftiga åtgärder vidtagas, så att elden dämpades, innan den hann sprida sig till de stora kolmassor, som der voro hopade. Blott en mindre del af taket förstördes.

 

 

Aftonbladet 1941-10-13:

Vattenbrist försvårade släckningen. På söndagskvällen nedbrann ett tvåvånings bostadshus i Fredriksberg, Säfsnäs socken.

Brandkårens arbete försvårades av rådande vattenbrist. Värdet av det brunna uppgår till omkring 20,000 kr. Orsaken till eldsvådan är icke klarlagd. Man antar att elden börjat i pannrummet.

 

 

Dalpilen 1894-06-01:

Eldsvåda. Under söndagens starka storm utbröt eld i ett kolhus vid Gravendals bruk i Säfsnäs, hvilket nedbrann med inneliggande 600 storstigar kol. Elden kastades otroligt långt och hela bruket hotades med undergång.

Genom extra tåg anskaffades manskap och sprutor från Strömsdal och Fredriksberg, så att alla hotade byggnader dock kunde räddas.

 

 

 

Falu Länstidning 1934-06-08.

 

 

 

Fredagen den 27 maj 1949

renspolades, i Annefors, maskintvättstugans vattenledning med Säfsnäs Brandkårs brandspruta. Min farfar August (brandman samt ansvarig för underhållet av maskintvättstugan) skrev så här i sin jobbalmanacka den dagen:

Renspolning vattenledningen från dammen (Med brandspruta) 8.5

 

 

 

 

Falu Länstidning 1939-11-14.

 

 

 

Gamberth Thyberg (1884-1956)

Brandchef för Säfsnäs brandkår i 35 år

Vid sidan av sin anställning har övermontör Thyberg nedlagt ett förtjänstfullt arbete hos brandkåren. Han var med och startade kåren 1912 och ända till 1947 var han dess organisatör, ledare och chef. För sitt trogna och nitiska arbete för brandkåren fick han silvermedalj för några år sedan.

Källor: Bergslagsposten 30 januari 1950/"Artiklar och notiser om vad som hände i Säfsen 1948-1950" av Olle Wegner samt "Porträttgalleri Dalarna" år 1935.

 

 

 

Brandsprutor från Säfsnäs, i mitten av bilden.

Bevarade i släkten, nu finns de hemma i "museet".

 

 

Expressen 1947-05-23:

10.000 kg terpentin förstörda. Ett stort terpentinlager fattade på onsdagskvällen eld i Fredriksberg, och minst 10.000 kg terpentin, som värderades till 7.000 kr, blev förstörda. Ett lager som ligger alldeles intill järnvägen antändes av gnistor från ett järnvägståg.

På mindre än en timme hade Säfsnäs brandkår lyckats begränsa elden, och hindrade den också från att sprida sig till ett närliggande virkesupplag och några fabrikslokaler.

                                        

 

 

Eldsvådetillbud i Fredriksberg 7 maj 1945

Strax före kl 10 i måndags (7/5) observerade en person att rök trängdes ut genom ett fönster och eldtungorna syntes i ett annat fönster i andra våningen i Axel Hedlunds fastighet.

Två personer, tillsammans med tillskyndande, försökte ta sig in i lägenheten, men det visade sig svårt, då dörren var låst. Två personer lyckades dock med hjälp av en stege ta sig igenom ett fönster och släckte eldhärden. Orsaken var en på den elektriska spisen stående stekpanna, som slagit eld då ägaren för en stund gått ut, utan att slå av brytarströmmen. Då brandkåren, som alarmerades, kom till platsen var elden redan släckt.

Brandkåren kan dock behöva honnör för sin snabba utryckning. Efter 4 min var brandchefen på plats och efter 6 min var hela brandkåren samlad. Detta är en häpnadsväckande kort tid, då brandkåren består av industriarbetare, som står på sina arbetsplatser i fabrikerna.

Hade elden fått spridning kunde en stor eldsvåda ha inträffat, då firman Gunnar Olssons Bok- & Pappershandel och Möbelaffär är inrymda i samma fastighet. Helt utan förlust undslapp dock inte hyresgästen, då samtliga befintliga möbler, kläder etc belades med tjockt lager av fett sot.

Källa: Tidningstext från 9 maj 1945 ur "Artiklar och notiser om vad som hände i Säfsen 1944-1947" av Olle Wegner.

 

 

 

Festlighet vid Hörsalen i Fredriksberg söndagen den 8 maj 1955 då Säfsnäs rådiga brandmän fick utmärkelse.

Min far Erik Stjernquist 6 år (tittar mot kameran), som själv var med i Säfsnäs Brandkår sedan som vuxen, och min farmor Jenny Stjernquist sitter längst till vänster.

Min farfar August Stjernquist är en av brandmännen på övriga bilder.

Fotograf: Uno Morell.

 

 

Ett tidningsurklipp om festligheten i Hörsalen 8 maj 1955.

Från Bergslagsposten år 1995, "Bp För 40 år sedan".

 

 

 

RÅDIGA BRANDMÄN I FREDRIKSBERG

FICK HÖG UTMÄRKELSE OCH GÅVOR

 

Så löd rubriken i Bergslagsposten den 9 maj 1955.

I texten berättas att hela det feststämda programmet var inramat av en flaggprydd och blomsterprunkande salong, där Hällefors musikförening Harmoni utförde känslomanande musik.

Överingenjör och platschef för industrierna i Fredriksberg, Gunnar Lindström, hälsade alla hjärtligt välkomna, de prominenta gästerna och särskilt Säfsnäs brandkår vilka Lindström tilltalade som dagens huvudpersoner vid festligheten.

Talaren Gunnar Lindström berättade att anledningen var att en splitterny ångpanneanläggning trimmades vid Fredriksbergsverken, och en ödesdiger lördagsnatt hade efter avslutat skift kl 22 förmodligen en gnista hamnat i silon.

Någon personal var inte kvar i pannhuset, den siste mannen gick före midnatt. Gnistan fick vara "i fred", och det första synbarliga beskedet om dess dolda härjning i silons inre varseblev nattvakten i och med att fasadklockan på ångpannehuset stannade. Nattvakten gjorde en snabb undersökning, snart såg han gnistor slå ut över fabrikstaket, brandlarmet gick kl 2.53.

Överingenjör och platschef Gunnar Lindström fortsätter: Den prestation som Säfsnäs brandkår den natten utförde, den tror jag var en följd av inte så mycket den materiella utrustningen den förfogar över men så mycket mera beror på den beslutsamhet och pliktkänsla varje man arbetar med och den självuppgivelse som var förenad med livsfara.

Landshövding Eije Mossberg tog därefter podiet i besittning: Bevakningen var förstklassig, nattvakten upptäckte branden och rapporterade. Eije Mossberg nämnde sedan om sin beundran för den snabba utryckningen, på 5 minuter var brandmännen på plats och redan efter 8 minuter var den första vattenstrålen framme. Ett tiotal explosioner inträffade under brandens gång och meterslånga eldslågor slog ut ur pannan. Skadorna på de levande materialen inskränkte sig till svedda ögonbryn och hår. Brandchefens kloka order att spara på vattnet förhindrade skador på andra dyrbara material.

Säfsnäs brandkårs insats har väckt stor respekt hos de försäkringsbolag som hade sina intressen i industrin och som ett tack till kåren har man hemställt hos Sveriges brandkårers riksförbund om att förbundet måtte tilldela kåren sin högsta utmärkelse, nämligen brandbolagens stora förtjänstplakett.

Sedan brandchefen Holger Helsing på det festsmyckade podiet fått mottaga den unika plaketten utdelades till var och en av brandmännen som deltog den riskfyllda brandnatten riksförbundets diplom.

De diplomerade är:

Brandchef: Holger Helsing

Vice brandchef: Gunnar Hellström

Brandmännen:

Ivar Andersson, Erik Danielsson, Frank Engström, Alvar Eriksson, Ingvar Forsberg, Sven Jansson, Erik Johansson, Georg Johansson, Knut Johansson, Bertil Myhrman, Sven Myhrman, Lage Rapp, Erik Schröder, Birger Sikström, Sixten Stenlund, August Stjernquist, Georg Sundqvist och Eilert Wiberg.

 

Direktör Lindberg från brandförsäkringsbolaget Svea-Nornan var tredje talare, han underströk sin tacksamhet med att till brandchefen Holger Helsing överlämna en gåva på 5000 kr för Säfsnäs brandkår att använda på ett bra och nyttigt sätt.

Disponent Wahlström från Helleforsbolaget tacktalade till brandkåren och överlämnade även han till brandchefen en penninggåva på 1000 kr som han hoppades skulle bli en grundplåt till bildandet av en kamratförening inom Säfsnäs brandkår.

Brandchefen Holger Helsing var siste talare och framförde sitt och kamraternas stora och hjärtliga tack.

(Källa: Bergslagsposten 9 maj 1955)

 

 

 

Söndagen den 8 maj 1955 vid Hörsalen i Fredriksberg.

Vid talarstolen Gunnar Lindström, överingenjör och platschef vid Fredriksbergsverken 1952-1963.

Fotograf: Uno Morell.

 

 

 

Söndagen den 8 maj 1955 vid Hörsalen i Fredriksberg.

Främre raden från vänster:

Okänd, Greta Wahlström, Sven Wahlström (disponent i Hällefors), Maj Lindström, Sigrid Mossberg, Eije Mossberg (landshövding i Kopparbergs län), Gunnar Lindström (överingenjör och platschef vid Fredriksbergsverken), okänd, okänd, okänd.

I nästa rad, precis bakom Sven Wahlströms huvud, jägmästare Sten Falker (mörkt hår samt glasögon).

Ett stort tack för hjälp med dessa namnuppgifter.

Fotograf: Uno Morell.

 

 

 

Söndagen den 8 maj 1955 vid Hörsalen i Fredriksberg.

Främre raden från vänster:

Greta Wahlström, Sven Wahlström, Maj Lindström, Sigrid Mossberg, Eije Mossberg, Gunnar Lindström, okänd, okänd.

I raden bakom: Sten Falker (mörkt hår samt glasögon).

Ett stort tack för hjälp med dessa namnuppgifter.

Brandmannen längst till höger är min farfar August Stjernquist.

Fotograf: Uno Morell.

 

 

Söndagen den 8 maj 1955 vid Hörsalen i Fredriksberg.

Landshövdingen, i Kopparbergs län, Eije Mossberg och brandmännen från Säfsnäs Brandkår.

Fotograf: Uno Morell.

 

 

Söndagen den 8 maj 1955 vid Hörsalen i Fredriksberg.

Brandbolagens Förtjänsttecken.

Brandchef  Holger Helsing, född 1912 i Annefors, Säfsnäs.

Fotograf: Uno Morell.

 

 

 

Söndagen den 8 maj 1955.

Längst till vänster min farfar August Stjernquist, född 1907 i Annefors, Säfsnäs.

Fotograf: Uno Morell.

 

 

Söndagen den 8 maj 1955.

Brandmännen utanför Hörsalen i Fredriksberg.

Fotograf: Uno Morell.

 

 

 

För brandmannen att i hågkomma!

Fredriksberg den 6/3 1947.

Brandchef Karl Stjernquist, f 1894, var min farfars storebror.

 

 

Brandkåren Säfsnäs, i slutet av 1940-talet.

Brandchef Gamberth Thyberg sitter i mitten, i samma rad sitter även min farfar August Stjernquist samt hans bröder Axel Stjernquist och Karl "Kalle" Stjernquist.

Ett stort tack till Bror Hermanson som gett mig namnen på alla de övriga brandmännen, se namnlista nedan.

Bakre raden, från vänster:

Ingvar Forsberg, Gunnar Hellström, Ernst Rapp, Helmer Andersson, Knut Johansson, Sven Jansson, Bertil Eriksson, Arvid Hellsing, Erik Hammarström, Holger Ekström, Erik Danielsson.

Mellersta raden, från vänster:

Åke Pettersson, Ivar Andersson, Hugo Dahlman, Nils Nordahl, Åke Thyberg, Folke Andersson, Alvar Eriksson, Erik Schröder, Birger Sikström, Olle Nilsson, John Nyqvist, Alfred Karlsson.

Sittande, från vänster:

August Stjernquist, Axel Stjernquist, Herman Larsson, Olle Hellström, Gamberth Thyberg, Karl "Kalle" Stjernquist, Rune Nyqvist, Georg Johansson, Sven Myhrman, Sune Thyberg.

 

 

 

Brandkåren Säfsnäs, år 1954.

Min farfar August Stjernquist sitter som nummer tre, i den tredje raden uppifrån.

Enligt uppgift ska detta vara namnen, här nedan, på samtliga brandmän.

Rad ett, övre raden, från vänster:

Frank Engström, Göte Fredriksson, Rune Nyqvist, Erik Johansson, Sven Jansson, Nils Nordahl, Sune Thyberg, Lage Rapp.

Rad två, från vänster:

Sixten Stenlund, Erik Schröder, Gunnar Hellström, Holger Helsing, Hugo Dahlman, Tage Olsson, Erik Danielsson, Knut Johansson.

Rad tre, från vänster:

Arvid Hellsing, Olle Lundberg, August Stjernquist, Alvar Eriksson, Sven Myhrman, Åke Pettersson, Folke Andersson, Ingvar Forsberg, Georg Sundqvist.

Rad fyra, nedre raden, från vänster:

Tore Carlsson, Georg Mört, Birger Sikström, Sven Skoglund, Eilert Wiberg, Bertil Myhrman, Ivar Andersson.

 

 

Några datum då brandövningar för Säfsnäs Brandkår ägt rum, som min far Erik Stjernquist antecknat i almanackor från ICA Brukshandeln, Fredriksberg, åren 1972 och 1973:

17 oktober 1972 Brandövning

23 oktober 1972 Brandövning

15 november 1972 Brandövning

4 december 1972 Brandövning

15 maj 1973 Brandövning

29 maj 1973 Brandövning

12 juni 1973 Brandövning

26 juni 1973 Brandövning

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)